EVENEMENTEN

 

150 MAAL DE KATHEDRAAL

TENTOONSTELLING UNIEKE HISTORISCHE ANSICHTKAARTEN IN KATHEDRAALMUSEUM


Tot zaterdag 26 oktober vindt in het KathedraalMuseum te Haarlem een nieuwe tentoonstelling plaats onder de titel 150 maal De Kathedraal.

Onlangs verwierf het KathedraalMuseum een unieke verzameling: bijna 150 historische ansichtkaarten uit de periode 1900-heden, die alle de kathedraal tonen. Oud-haarlemmer Joep van Ommeren verzamelde ze gedurende tientallen jaren. De expositie is aangevuld met enkele andere ‘aanzichten’ van de kathedraal.

Hiermee wordt een prachtig beeld van de bouwgeschiedenis van de kathedraal gegeven. Het oudste paar ansichtkaarten toont het gebouw nog zonder koepel en transept; die kwamen pas in 1906 gereed. De twee hoge torens stammen uit de jaren 1927-1930; ansichtkaarten van eerdere jaren laten zien dat er aanvankelijk twee lage ‘noodtorens’ waren gebouwd.

Oude interieurfoto’s tonen hoe leeg de kerkruimte aanvankelijk was. Ook de veranderende omgeving van de kathedraal is goed van de kaarten af te lezen. Oorspronkelijk stond het gebouw in een nog nauwelijks bebouwd stuk Haarlem, zodat de kathedraal van ver in zijn geheel zichtbaar was. Ook lag er aanvankelijk een speeltuintje met schommels waar zich nu de omheinde plebanie-tuin bevindt. Geleidelijk werd de Nieuwe Bavo omringd door woningbouw, en uiteindelijk geheel opgenomen in het Haarlemse stadsbeeld.

Het museum is dagelijks van dinsdag t/mt zaterdag van 13 - 16 uur te bezoeken.

De Nieuwe Bavo Bloeit van 5 t/m 13 april.


De Nieuwe Bavo Bloeit viert haar eerste lustrum. Dit jaar maakt de Haarlemse kathedraal zich op voor de 5e editie met ruim 60.000 bloemen ontworpen en geschikt door 150 studenten en docenten van diverse Nederlandse opleidingen bloemsierkunst en opnieuw onder de bezielende leiding van meesterbinder Ingeborg Kemperman.

 

Het programma is dit jaar ruim gevuld met o.a. koepeltochten, Kathedrale rondleidingen & diverse concerten.

Enkele hoogtepunten zijn de spectaculaire koepeltochten door vanaf het hoogste punt het uitzicht op de vele bloemencreaties. Rondleidingen langs de mooiste plekken van de Kathedraal en KathedraalMuseum. De avondopenstellingen van vrijdag 5 april & vrijdag 12 april. Diverse concerten van o.a. Haarlemse koren, Bavocantorij (Choral Evensong). Zaterdag 13 april is de laatste dag van De Nieuwe Bavo Bloeit. Deze valt samen met de intocht van het bloemencorso Bollenstreek 2019 in Haarlem.


Ouderendag

Op vrijdagmorgen 5 april krijgen ouderen korting.

Tussen 10:00 - 12:30 uur bedraagt de toegangsprijs dan 4,50 (normaal € 6,00). Dit geldt voor iedereen ouder dan 65 jaar.

Verder staat er op het programma:

12.30 Heilige Mis, met klein koor, door kardinaal Simonis

13.30 Lezing over kunst in de Kathedraal, door Wim Eggenkamp (ca. 30 minuten)

 

Passie Evensong

Op zaterdagavond 6 april om 20:00 uur wordt naar Engelse traditie een Choral Evensong gehouden. Hierin stelt de Bavo Cantorij muziek voor de Passietijd centraal. Zo klinkt ‘The Reproaches’ van John Sanders en het ‘Magnificat & Nunc Dimittis’ van George Dyson naast het adembenemende ‘Miserere’ van James MacMillan en het klaaglijke ‘Crucifixus’ van Antonio Lotti in de verstilling van de ingetogen liturgie. De Bavo Cantorij staat onder leiding van Sanne Nieuwenhuijsen en het orgel wordt bespeeld door Ton van Eck. 

Toegang vrij, deuren open vanaf 19:30 uur. Tijdens de Evensong is er collecte.

 

Muziek tijdens avondopenstellingen

Tijdens de twee avondopenstellingen op vrijdag 5 en 12 april is er ook van alles te beleven. De kathedraal en bloemsierkunst is prachtig uitgelicht en het kaarslicht maakt het extra sfeervol. Op beide avonden is er muziek. Op vrijdagavond 12 april geven diverse koren acte de présence. Zo zullen het Oratoriumkoor Kennemerland, het Weilandensemble en het Haarlemse Kinderkoor de bloemententoonstelling muzikaal omlijsten.


Kinderactiviteiten

Een bezoek aan De Nieuwe Bavo Bloeit is voor gezinnen extra leuk. Terwijl ouders genieten van een heerlijk kopje koffie of thee zijn er voor kinderen diverse activiteiten zoals het maken van een bloemenketting of armbandje. Ook kunnen ouders en kinderen gezamenlijk een spannende koepeltocht maken tot hoog in de kerk.


Openingstijden & entree:

vrijdag 5 april t/m zaterdag 13 april 10:00 – 16:30 (zondag 6 april vanaf 12:00)

Avondopenstellingen:

vrijdag 5 april 19:30 – 21:30, vrijdag 12 april 19:30 - 21:30 & zaterdag 13 april 10:00 – 20:00

Entree (incl.KathedraalMuseum): Volwassenen € 6,00, kinderen 4 t/m 14 jaar € 3,00 (< 4 jaar gratis)


Combikaarten met het Frans Hals Museum

De Nieuwe Bavo Bloeit en het Frans Hals Museum slaan de handen ineen en verkopen tijdens De Nieuwe Bavo Bloeit combikaarten voor bezoek aan beide bloemententoonstellingen. Het Frans Hals Museum en de Nieuwe Bavo liggen op loopafstand van elkaar.

Beide locaties worden beide aangedaan door de rondvaartboten van Smidtje Canal Cruises.


Busvervoer door NZH / Vaarroute Smidtje Canal Cruises

Op zaterdag wordt door de NZH busvervoer verzorgt tussen het centrum van Haarlem en kathedraal. Een rit met een van de historische bussen van de NZH maakt een bezoek extra leuk. Net als vorig jaar is de De Nieuwe Bavo Bloeit met een rondvaartboot te bereiken. De halte bij de aanlegsteiger Schouwburg /Kathedraal is opgenomen in de vaarroute van Smidtje Canal Cruises en maakt een bezoek aan De Nieuwe Bavo Bloeit bijzonder en aantrekkelijk.


Het volledige programma is verder te vinden op: denieuwebavobloeit.com en facebook.com/denieuwebavobloeit/