EVENEMENTEN

 

van 27 februari t/m 26 oktober 2019

Onlangs verwierf het KathedraalMuseum een unieke verzameling: bijna 150 historische ansichtkaarten uit de periode 1900-heden, die alle de kathedraal tonen. Ze zijn allemaal verschillend. De oud-haarlemmer Joep van Ommeren verzamelde ze gedurende tientallen jaren. Op deze expositie kunt u ervan genieten. De verzameling is aangevuld met enkele andere ‘aanzichten’ van de kathedraal.

Hiermee geven de ansichtkaarten geven een aardig beeld van de bouwgeschiedenis van de kathedraal. Het oudste paar tonen nog het gebouw zonder koepel en transept; die kwamen pas in 1906 gereed. De twee hoge torens stammen pas uit de jaren 1927-1930; kaarten van eerdere jaren laten zien dat er aanvankelijk twee lage ‘noodtorens’ waren gebouwd. Oude interieur foto’s tonen hoe leeg de kerkruimte aanvankelijk was. Ook de veranderende omgeving van de kathedraal is goed van de kaarten af te lezen. Aanvankelijk stond het gebouw in een nog nauwelijks bebouwd stuk Haarlem, zodat de kathedraal van ver in zijn geheel zichtbaar was. Ook lag er aanvankelijk een speeltuintje met schommels waar zich nu de omheinde plebanie-tuin bevindt. Geleidelijk werd de Nieuwe Bavo omringd door woningbouw, en uiteindelijk geheel opgenomen in het Haarlemse stadsbeeld.

van 5 april t/m 13 april 2019

De 5e editie van de Nieuwe Bavo Bloeit

Bloemsierkunst in de Kathedraal Haarlem


Adembenemende bloemsierkunst in de wonderschone Kathedraal Haarlem gearrangeerd door meer dan 100 studenten onder leiding van meesterbinder Ingeborg Kemperman. Geniet dagelijks van de bijzondere bloemsierkunst, de veel geprezen architectuur van de Kathedraal Haarlem en volg demonstraties en workshops.


Programma 5 t/m 13 april

Dagelijks geopend van 10:00 -16:30 uur

(zondag 7 april vanaf 12:00 uur)


Vrijdag 5 april v.a. 19:30 uur

Openingsavond corsoweekend met straattheater, muziek en lichtshow. Geopend tot 23:00 uur.


Zaterdag 6 april 20:00 uur Choral evensong

De twintig leden van de Bavocantorij van de Kathedraal Haarlem zingen o.l.v. dirigente Sanne Nieuwenhuijsen een evensong in ‘concertante’ uitvoering volgens Engelse traditie. Ticketprijs 10 euro. Reserveren via www.bavocantorij.nl.


Vrijdag 12 april & zaterdag 13 april v.a. 19:30 - 22:00 uur

Bloemsierkunst in de spotlights – sfeervol verlichte avondopenstelling met spots en kaarslicht


Kathedraal Haarlem – Leidsevaart 146

Entree:

volwassenen € 6

kinderen t/m 14 jr € 3

t/m 4 jr gratis


Het volledige programma met workshops en demonstraties vindt u op denieuwebavobloeit.com